Welkom op de site van de Vereniging Goud- en zilversmeden

De Vereniging Goud- en Zilversmeden (VGZ) is een beroepsvereniging die de belangen behartigt van Nederlandse goud- en zilversmeden in het algemeen en van haar leden in het bijzonder. 

5 november: 'Beleef het Sieraad'

Tweede editie nationale actie!

Vorig jaar startte de Federatie Goud en Zilver een nieuwe nationale actie, ‘Beleef het Sieraad’. De actie was een groot succes en dus volgt dit jaar, op 5 november, de tweede editie!

Deelname Goudsmedenplaza Jewels & Watches Najaarsbeurs 2016

Speciaal voor VGZ-leden

Van zondag 11 tot en met dinsdag 13 september vindt de Jewels & Watches Najaarsbeurs plaats.
De Federatie Goud en Zilver organiseert samen met de Jaarbeurs ook tijdens deze beurs weer een Goudsmedenplaza waaraan VGZ-leden kunnen deelnemen. In een eigen stand kunnen eigen collecties én technieken getoond worden. 

Versmelting van de Verenigingen

Versmelten, een woord dat hoort bij de sieraden- en horlogebranche. Door verschillende edelmetalen te versmelten ontstaan legeringen die goed zijn voor de mooiste producten in de branche. Tijdens de gezamenlijke algemene ledenvergadering van de NJU en de VGZ op 20 juni werd gesproken over een mogelijke andere versmelting: die van de twee verenigingen.

Nieuwe catalogus Bijou Moderne

Bijou Moderne BV presenteerde onlangs een compleet nieuwe catalogus. Deze nieuwe versie is nog uitgebreider dan zijn voorgangers. De horlogerie-afdeling heeft een metamorfose ondergaan en verder is de nieuwste PUK 5 geïntroduceerd.

Uitbreiding horlogerie
Bijou Moderne heeft zich het afgelopen jaar toegelegd op het vergroten van de horlogerie-afdeling. Het assortiment is uitgebreid met onder andere horloge-onderdelen zoals kronen, bouchons, horlogeglazen en uurwerken. Daarnaast is er aandacht besteed aan het assortiment horlogebanden.

Doe mee aan Shopping Tomorrow!

Deel jouw kennis en leer van collega's uit de retailbranche. 

Wil je jouw kennis en netwerk vergroten? En wil je leren van collega’s uit de retailbranche? Doe dan mee aan ShoppingTomorrow: het actie- en onderzoeksplatform voor de online retail. Het geeft je de kans om je te verdiepen in een thema binnen je eigen vakgebied, dit te onderzoeken en te netwerken met branchegenoten. Al meer dan 1.000 experts in de Nederlandse retail gingen je voor. Versterk jij ShoppingTomorrow dit jaar met jouw kennis? 
 

Training ‘Sieraden digitaal ontwerpen & 3D printen’

MacroCad heeft speciaal voor goud- en zilversmeden en sieraadontwerpers de training ‘Sieraden digitaal ontwerpen & 3D printen’ ontwikkeld. Er wordt gewerkt met het softwareprogramma Rhino. ‘De mogelijkheden van digitale technieken zijn ongekend. Wij zien dat deze technieken veel kunnen toevoegen aan het ambacht en vakmanschap’ , aldus MacroCad. 

 

 

Doorstart voor Waarborgholland

De directie van WaarborgHolland is zeer verheugd te kunnen melden dat een doorstart, na een pre-pack faillissement, definitief geregeld is.

WaarborgHolland Platina, Goud & Zilver NV verkeerde langere tijd in zwaar weer. Op 22 maart jl heeft de rechtbank het faillissement uitgesproken. In de tussentijd is er intensief gewerkt aan een doorstart om een monopolistische situatie op het gebied van keuren in Nederland te voorkomen. 

Gratis Masterclass Beveiliging

De Beveiligingscommissie van de Federatie Goud en Zilver organiseert een Masterclass ‘Organisatorische maatregelen beveiliging juweliers’. Deze Masterclass wordt dankzij subsidie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie geheel kosteloos aangeboden. 

 

Shopping Tomorrow

Bent u voorbereid op wat komen gaat? 

Alle bedrijven die aan consumenten verkopen krijgen te maken met nieuwe ontwikkelingen. Hoe winkelt de consument in 2020? En hoe kan business-to-consumer Nederland succesvol inspelen op alle veranderingen? 

Het onderzoeks- en actieprogramma Shopping Tomorrow is in 2013 geïnitieerd door thuiswinkel.org en wordt ondersteund door 24 brancheverenigingen waaronder de Federatie goud en Zilver. In Shopping Tomorrow bundelen zij de krachten met als doel hun leden te ondersteunen in de migratie naar het nieuwe verkopen: offline, online, omnichannel, en vooral met 100% focus op de klant.

Opnieuw verlaging creditcardtarieven via Wordline

Een groot aantal leden van de NJU en VGZ heeft voor de verwerking van creditcardbetalingen inmiddels de overstap gemaakt naar Worldline. Per 1 januari heeft de Federatie Goud en Zilver nieuwe afspraken met dit bedrijf gemaakt: scherpe nieuwe tarieven in combinatie met snelle service. 

 
 

Nieuwe: groene energie via FGZ

De Federatie Goud en Zilver en MAIN Energie zijn vanaf 1 maart een collectief samenwerkingsverband aangegaan. Alle leden van VGZ kunnen profiteren van deze samenwerking en worden daarom binnenkort persoonlijk benaderd door een accountmanager van MAIN Energie voor een aanbod. Uit een vergelijking met andere grote aanbieders blijkt met energie via MAIN een gemiddelde besparing van zo’n € 150 per jaar mogelijk. Daarnaast geldt er een speciale ledenkorting op de administratiekosten, deze bedragen € 10 per jaar i.p.v. de gebruikelijke € 45 per jaar.

Taken Verispect ondergebracht bij Agentschap Telecom

Vanaf 1 januari 2016 houdt Agentschap Telecom toezicht op de naleving van de Metrologie- en Waarborgwet. Sinds die datum controleert Agenstschap Telecom dus of ondernemingen geen voorwerpen verkopen die niet zijn gewaarborgd. De medewerkers van Verispect zijn overgegaan naar het agentschap. De inspecteurs zijn werkzaam bij de afdeling Metrologie en Waarborg, gevestigd in Amersfoort. 
 

 

Nieuwe CAO voor de Goud- en Zilvernijverheid (1 maart 2015 tot en met 30 april 2017)

In oktober 2015 is een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de Goud- en Zilvernijverheid. Inmiddels hebben de achterbannen van de werkgevers- en werknemersorganisaties ingestemd (zo ook de ledenvergaderingen van VGZ en VIGROS) en zijn de definitieve teksten aangemeld bij de Minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarmee is de nieuwe CAO daadwerkelijk van kracht geworden.

Cadeaubonnenmarkt: óók voor juweliers en goudsmeden

De cadeaubonnenmarkt in Nederland wordt geschat op € 4,5 miljard. Elke gelegenheid is tegenwoordig aanleiding een bon cadeau te doen. Bonnen van Bol.com en Media Markt tot de Bijenkorf en Douglas, dinercheques, bioscoop-, theater- en hotelbonnen, ze zijn niet meer weg te denken als geschenk op verjaardagen en feestjes. Hoog tijd dat de sieraden- en horlogemarkt hier wat meer graantjes van gaat meepikken. 

Nieuwe witgoudlegering uit de VS

Goudsmid Mohan Chandi Shaw kwam een witgoudlegering op het spoor, die niet na verloop van tijd grijs wordt. In Nederland nog onbekend, maar hij kreeg Bijou Moderne en Schöne mee in zijn enthousiasme. Vanaf begin augustus zijn Argen 19-karaats en 14-karaats White ook in Nederland verkrijgbaar. 

Persbericht: Verkopen, omsmelten of vermaken?

Persbericht | donderdag 19 februari 2015

Steeds vaker zien wij dat goudwisselkantoren en branchevreemde partijen zich richten op de consument als het gaat om oud goud. Naast een vergoeding in geld worden nu ook cadeaubonnen als tegoed aangeboden. De VGZ ziet liever dat de consument zijn oude goud inlevert bij de goudsmid waar hij er een eerlijke prijs voor ontvangt of (en dat nog veel liever!) het oude goud kan laten omsmelten/vermaken tot een prachtig nieuw sieraad.

Naar aanleiding van bovenstaande ontwikkelingen heeft het Bestuur van de vereniging een persbericht verstuurd naar de landelijke media.

Een klacht indienen over uw auteursrechtenfactuur?

Ga naar de Geschillencommissie Auteursrechten
 
Elke ondernemer weet het: muziek is sfeerbepalend en imagoversterkend. Het draaien van de juiste muziek zorgt ervoor dat klanten zich op hun gemak voelen waardoor ze langer blijven en meer geld uitgeven. Draait u muziek in uw winkel? Dan moet u daarvoor  een vergoeding betalen. Binnenkort valt de rekening daarvoor weer op de deurmat of misschien heeft u deze inmiddels al gehad. 

Domeinnaamfraude: let op!

Bij domeinnaamfraude benaderen criminelen domeinnaambezitters met een verhaal dat een ander bedrijf eenzelfde domeinnaam wil registreren, maar met een andere extensie. Bijvoorbeeld .eu, .info of .com. Als u dit wilt voorkomen, zo zegt men, moet u een fiks bedrag betalen om de domeinnaam alsnog te registreren. Het gaat om bedragen rond de 200 euro in plaats van ongeveer 10 euro. Soms beweert men dat uw eigen domeinnaam verloopt. Om deze te verlengen moet u een flink bedrag betalen. Nadere inspectie leert dat de betreffende domeinnaam gewoon vrij is en dat uw domeinnaam niet verloopt.

Op de website www.fraudehelpdesk.nl leest u wat de indicaties zijn voor domeinnaamfraude, hoe u deze vorm van fraude kunt voorkomen en wat u moet doen als u slachtoffer bent van de fraude.

Als u benaderd bent: meldt u de fraude dan bij de fraudehelpdesk en betaal vooral niets!

Vereniging Gepensioneerden Pensioenfonds Metaal en Techniek (VG-PMT) opgericht

De Vereniging Gepensioneerden Pensioenfonds Metaal en Techniek (VG-PMT) is een landelijk werkende vereniging voor leden met huidige of toekomstige aanspraken op pensioen uit het bedrijfstakpensioenfonds Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), dan wel haar rechtsopvolgers.

Uw bedrijf in de spotlights - gratis promotie in Edelmetaal

Het vakblad Edelmetaal publiceert geregeld artikelen over goudsmeden en hun (ondernemers)activiteiten. Zo zijn er al diverse openingen van nieuwe ateliers en winkels onder de aandacht gebracht en zijn er diverse jubilea met persoonlijke interviews gepubliceerd. Ook zijn er bijzondere ontwerpen en technieken gepromoot.
 

Uw foto op de cover van Edelmetaal?

Edelmetaal biedt leden van de Vereniging Goud- en Zilversmeden de kans hun mooiste sieraad te laten afbeelden op de cover!

U wordt van harte uitgenodigd om hiervoor een foto aan te leveren!